Fietshersteller duaal 2de graad - Fietsinstallaties duaal 3de graad

Opleiding Fietshersteller duaal (2de graad) en Fietsinstallaties duaal (3de graad)

Vanaf de leeftijd van 15 jaar kan je op PITO Kapellen kiezen voor de duale opleidingen Fietshersteller duaal (2de graad) en Fietsinstallaties duaal (3de graad). Je moet dan wel de eerste twee leerjaren van het secundair gevolgd hebben in het voltijds onderwijs.

Je krijgt de opleiding via het systeem 'Duaal leren', wat betekent dat je je vakkennis niet enkel op de schoolbanken krijgt maar dat je ook gedurende enkele dagen per week mee aan de slag gaat op de werkvloer. Door deze werkplekervaring krijg je de job meteen in je vingers. Hierdoor kan je na het behalen van je beroepskwalificatie meteen aan de slag in bv. een fietsenwinkel of een sportzaak. 

De duale opleiding in de tweede graad bestaat uit 2 clusters:

  • assemblage en aflevering fietsen
  • onderhoud, diagnose en herstelling fietsen

 

De duale opleiding in de derde graad bestaat eveneens uit 2 clusters:

  • assemblage en aflevering fietsinstallaties
  • onderhoud, diagnose en herstelling fietsinstallaties

Je leert in deze opleiding fietsen monteren, demonteren, herstellen, onderhouden en afstellen. Je leert frames uitlijnen, spaakpatronen vlechten, wielen rechten en centreren, pedalen afstellen, verlichting plaatsen, ... Je leert onderdelen vervangen en toebehoren in- of opbouwen én natuurlijk, last but not least: je leert over de laatste technologische snufjes waarmee fietsen worden uitgerust. Je moet immers in staat zijn om elektrische fouten of eenvoudige storingen op te sporen en te verhelpen.

Kortom, na deze opleiding heb je een boeiende en afwisselende job in het vooruitzicht.