Lasser (BMBE - MIG/MAG - TIG)

Opleiding Lassen

Vanaf de leeftijd van 15 jaar kan je op PITO, campus Kapellen, de opleiding Lassen BMBE (elektrode) - MIG/MAG - TIG volgen. Je moet wel de eerste 2 leerjaren van het middelbaar afgelegd hebben in het voltijds onderwijs.

Je krijgt de opleiding via het systeem 'Leren & Werken', wat betekent dat je je vakkennis niet enkel op de schoolbanken krijgt maar dat je ook gedurende enkele dagen per week mee aan de slag gaat in de praktijk. Door deze werkplekervaring krijg je de job meteen in je vingers. Hierdoor kan je na het behalen van je certificaat meteen aan de slag.

De opleiding Lasser TIG bestaat uit 3 modules:

  • TIG hoeknaadlas
  • TIG pijplas
  • TIG plaatlas

In deze opleiding leer je hoe je verschillende metalen onderdelen met elkaar kan verbinden door verschillende lastechnieken. Je kan metaal op verschillende manieren vloeibaar maken en verbinden. TIG-lassen is niet eenvoudig en vraagt concentratie en een goede hand-oogcoördinatie. Je moet hierbij nog een aantal manuele werkzaamheden uitvoeren, bv. manueel toevoegen van vuldraad. Uiteindelijk bereik je er de hoogste laskwalitiet mee. Het is precisiewerk dat je al doende leert.

Het is de bedoeling dat je zelfstandig in alle standen lassen leert leggen. Zowel hoeknaadverbindingen, stompe plaatlas- als stompe pijpverbindingen moet je al doende in je vingers krijgen. Je leert het TIG-lasapparaat correct gebruiken en kwaliteitsvol werk leveren met staal, inox en aluminium.

Andere DBSO-opleidingen die zich situeren in hetzelfde gebied en deels bestaan uit dezelfde modules zijn Containerhersteller, Hoeknaaldlasser, Plaatlasser, Pijplasser, Lasser MIG/MAG en Lasser beklede elektrode.