Infrastructuur

De overdekte paardenrijpiste

Nieuwe paardenstal met indoor rijpiste

In het voorjaar van 2020 werden onze nieuwe paardenstal en overdekte rijpiste ingehuldigd. Deze stal met 10 paardenboxen is volledig professioneel en comfortabel ingericht. Zo creëren we een leeromgeving die nauw aansluit bij een reële bedrijfssituatie. De wasplaatsen met solarium zorgen ervoor dat de paarden het hele jaar door gewassen kunnen worden. De overdekte rijpiste -ideaal om in eender welke weersomstandigheden op te oefenen- is voorzien van een geopat bodem. Geopat is zand vermengd met textiel, wat zorgt voor een optimale veerkracht, om de gewrichten van de dieren minimaal te belasten. De ingebouwde beregeningsinstallatie zorgt bovendien voor een perfecte bevochtiging van de bodem. Kom als je de kans hebt zeker eens een kijkje nemen, of bekijk onze foto's en filmpjes. 

Extra ruimte in de sporthal www.pitostabroek.be

Vernieuwde sporthal

Onze sporthal wordt niet enkel door onze leerlingen gebruikt, maar dient na de schooluren ook als trainingsplaats voor verschillende sportverenigingen. Toen het gebouw wel wat opfrissing nodig had, gingen we grondig te werk! De sporthal is nu iets groter geworden doordat er vooraan, aan de klimmuur, een extra deel is bij gezet. Dit deel bevat een gelijkvloers en een eerste verdieping, waar we later nog concrete en permanente invulling voor voorzien. Nu maken onze leerlingen er gebruik van om te pingpongen of om andere opdrachten uit te voeren tijdens de lessen L.O. 

Melkrobot

Eerste melkrobot op PITO

In oktober 2019 werd onze eerste melkrobot officieel ingehuldigd. Dit toestel bevindt zich in de melkveestal, waar onze leerlingen en het personeel van het schoolbedrijf actief bezig zijn met de opvolging van onze koeien. De melkrobot scant elke koe die zich aanbiedt en kan gegevens van de geproduceerde melk lezen en doorgeven. Zo kom je veel te weten over haar gezondheid, algemene toestand en eventuele problemen. De mogelijkheid bestaat om de voeding dan individueel per dier af te stemmen op haar noden. Koeien die zich te snel opnieuw komen aanbieden bij de robot, krijgen geen tweede rondje! De melk(st)ers moeten dan enkel de gegevens opvolgen die de robot stuurt om de koe persoonlijk even na te kijken. Wanneer koppige koeien niet zelf naar de robot willen wandelen, zal er nog een menselijke tussenkomst zijn om het dier aan te sporen om zich te laten melken.

Leerlingen aan het werk in de serre

Moderne serre met innoverende technologische systemen

Onze 'nieuwe' serre staat er nu misschien al wel enkele jaren, maar toch is ze zeker een pareltje om in te werken en om er les te krijgen! Ze bevat 2 klaslokalen die open zijn en via een trap te bereiken zijn. Van daaruit heb je een prima zicht over de hele ruimte. De serre is ook opgedeeld in verschillende delen, zodat er verschillende types gewassen kunnen worden geteeld. Er staat o.a. ook een inpotmachine, waardoor de leerlingen ook dat deel van de productie zelf kunnen ervaren. Een must-see als je eens langskomt op onze opendeurdag! De serre komt ook heel mooi in beeld in dit filmpje over de afdeling tuinbouw.

Praktijkruimte sanitair

Vernieuwde praktijkruimte sanitair en centrale verwarming

De leerlingen van Centrale verwarming en sanitaire installaties kunnen hun praktijklessen uitvoeren in lokalen die we onlangs voorzien hebben van nieuwe apparatuur. We proberen ook voor alle nijverheidsrichtingen steeds actuele toestellen en machines in onze praktijkzalen te voorzien, zodat onze leerlingen met realistische situaties -die ze ook tegenkomen als ze gaan werken of stage doen- leren omgaan. 

STEM-lokaal

STEM-lokalen eerste graad

Sinds 2019-2020 is de onderwijsvernieuwing een feit. Onze leerkrachten hebben zich zeer degelijk voorbereid op deze nieuwe aanpak, mét aandacht voor de invulling van de lokalen. De wijzigingen brachten met zich mee dat er nood was aan een nieuwe invulling van de lokalen waar STEM gegeven wordt. En dat hebben onze leerkrachten grotendeels zelf voor elkaar gekregen. De lokalen zien er prachtig uit, onze leerlingen kunnen er met het aanwezige materiaal en werkgerief projectjes bouwen, steeds onder toezicht van de leerkrachten die een mooi overzicht over de leerlingen bewaren. 

Chromebooks in de les Engels

iPads en Chromebooks in de klas

Al heel wat jaren brengen we de digitale wereld mee naar de les. Onze leerlingen krijgen in alle vakken de kans om zelfstandig of klassikaal opdrachten te maken met iPads of Chromebooks. Elke leerkracht kan een koffer met toestellen ontlenen, die dan nadien weer netjes aan de bib bezorgd wordt. En deze koffers zijn erg in trek, dat bewijst het feit dat wie vrij laat wil reserveren, meestal van een kale reis thuiskomt! 

Groene muur

Groene muur

Dat we een school zijn die aandacht besteedt aan een groene omgeving en aan een aangename, ecologisch bewuste leefruimte, bewijst onze eerste groene muur! Dit was een gip-project van Levi Bresseleers (6 PTW - 2019-2020). De muur fleurt een grijze stenen muur op die op de grote speelplaats staat. Er is een automatisch irrigatiesysteem ingebouwd, zodat we -gelukkig- niet altijd op een ladder moeten klimmen om alle plantjes water te geven. Mooi voor het oog en aangenaam voor de omgeving! We zijn er trots op!

ISO 14001

PITO gaat voor groen!

Wij zijn ons erg bewust van het belang van een duurzaam gebruik van energie. Daarom doen we al enkele jaren ons best om de norm voor het ISO 14001 attest te halen, net zoals andere instellingen van de Provincie Antwerpen. Hoe wij op onze school energiezuinig proberen te werken, ziet u in dit filmpje.

Samen met onze leerlingen gaan wij voor een groen en gezond PITO!

Erasmus+ VET Mobility Charter

Erasmus+ VET Mobility Charter

PITO Stabroek ontving het VET Mobility Charter van Erasmus+. Het VET-charter is een accreditatie voor scholen die in het verleden kwalitatief hoogstaande mobiliteiten voor lerenden en personeel hebben georganiseerd. In heel Vlaanderen hebben slechts 9 scholen dit behaald.