Dierenzorg

3de graad Dierenzorg

Draag jij dieren een warm hart toe en ben je er liefst elke dag mee bezig? Heb je daarenboven een gezonde dosis werklust en ben je bereid de nodige kennis en praktische vaardigheden aan te leren?

In de richting dierenzorg draait het allemaal rond dieren en hun verzorging. Je krijgt antwoorden op de vragen hoe je je dieren gezond moet houden, wat je hen te eten moet geven, welke huisvesting ze nodig hebben, hoe je met je dieren kan kweken en waarom ze zich op een bepaalde manier gedragen.

Naast de theorie word je ook ingezet om tijdens de praktijkvakken onze schooldieren te verzorgen: de knaagdieren, vogels, reptielen, vissen, honden, katten, paarden, schapen en runderen staan op jouw aandacht te wachten! Dit is dus een erg veelzijdige en boeiende richting.

Dat je de handen uit de mouwen zal moeten steken, dat spreekt voor zich! Naast het voeden en verzorgen, leer je ook basistechnieken van houtbewerking, bouwtechnieken, lassen en elektriciteit om je mannetje te staan en zelf initiatief te kunnen nemen om ervoor te zorgen dat de dieren niets tekort komen onder jouw hoede. Dit zijn stuk voor stuk vaardigheden die onmisbaar zijn in deze sector!

Tijdens de lessen economie leer je over de socio-economische kant van deze sector. Als je slaagt voor dit vak, heb je meteen ook je getuigschrift bedrijfsbeheer op zak, waardoor je na je zesde jaar ook als zelfstandige een eigen zaak kan beginnen.

Daarnaast kan je tijdens het zesde jaar 1 dag per week op stage en zal je tijdens een blokstage van 3 weken kunnen ondervinden hoe wat het leven als 'professional' precies inhoudt.

Vak Aantal lesuren per week
5de jaar
Aantal lesuren per week
6de jaar
Levensbeschouwing 2 2
Project algemene vakken (PAV) 5 5
Engels 2 2
Lichamelijke opvoeding 2 2
Economie 2 2
Praktijk algemene technieken 2 2
Vogels 2 2
Praktijk vogels 2 -
VARO
2 2
Praktijk VARO 2 -
Hond/kat 2 -
Praktijk hond/kat 2 2
Paard - 2
Praktijk paard - 2
Productiedieren 1 -
Praktijk productiedieren 2 -
EHBO - 2
Kleine zoogdieren 2 -
Praktijk kleine zoogdieren 2 -
Stage - 8

Toekomstmogelijkheden na het zesde jaar

Heb je je getuigschrift van het zesde jaar in handen? Proficiat! Maar nu moet je opnieuw kiezen: wil je je nog verder specialiseren of duik je liever meteen het beroepsleven in?

Als je nog meer wil weten over deze boeiende sector, dan kan je bij ons op school je diploma behalen in een zevende jaar Gespecialiseerde dierenverzorging. Ook andere specialisatiejaren BSO of een Se-n-Se opleiding zijn perfect mogelijk.

Als je daarentegen genoeg hebt van de leerboeken en zelf wil beginnen werken, dan kan je meteen aan de slag. Je kan met een getuigschrift bedrijfsbeheer je eigen zaak opstarten of je kan als medewerker solliciteren voor een job in een manège, een hondenkapsalon, een zorg- of kinderboerderij, een dierenspeciaalzaak, een dierenopvangcentrum, een dierenkliniek, een fokkerij of een ander bedrijf, zolang het maar gerelateerd is aan de dierensector (bv. productiedierbedrijven, veevoederbedrijven, toeleveringsbedrijven, natuurverenigingen, ...). De keuze is aan jou!

____________________________________________________

Hieronder kan je doorklikken naar het zevende specialisatiejaar BSO van deze richting (DVZ).