Landbouw

Wil je alles weten over hoe je dieren optimaal verzorgt? Hoe je zorgt voor duurzaam geteeld voedsel voor mens en dier, nu en in de toekomst? Hoe je machines kan inzetten om je daarbij te helpen? Hoe belangrijk de landbouw blijft in de toekomst? Wil je leren dat je kan boeren zélfs als je nu niet op een boerderij woont? Kies dan zeker voor de richting landbouw in de 3de graad!

Deze opleiding zorgt ervoor dat je helemaal mee bent met de modernste technieken in de sector. Huisvesting, gezondheid, veeteelt, akkerbouw en mechanisatie: alles komt aan bod in de theorie én in de praktijk. Maar er is meer! Je leert ook over de verwerking en verkoop van eigen producten, reclame maken, rondleidingen geven, duurzaamheid en alle financiële zaken. Je zult veel aan vaardigheden werken zoals zelfstandigheid, initiatief nemen, verantwoordelijkheid nemen en communicatieve vaardigheden. Je werkt dus aan vaardigheden die je in de toekomst op elke werkvloer kan inzetten!

De school beschikt over uitstekende faciliteiten met het schoolbedrijf met o.a. een melkveestal en het ruime aanbod aan machines. Daarnaast ga je in het 5e en 6e leerjaar ook 1 dag in de week op stage en doe je in het 6e jaar een blokstage van 3 weken. Op een melkveebedrijf, vleesveebedrijf, varkensbedrijf, kippenbedrijf, geitenbedrijf, schapenbedrijf, in een hoevewinkel, of op een zorgboerderij? Op een gangbaar bedrijf of liever op een biologisch bedrijf? Ontdek jouw voorkeur!

De landbouwrichting op PITO bestaat al sinds de oprichting van de school, maar is ook zeker mee geëvolueerd met de nieuwste ontwikkelingen binnen de sector. In deze derde graad leer je dus alle knepen van het vak, zodat je na je zesde jaar meteen op de arbeidsmarkt kan starten. En nee, dat hoeft écht niet op de boerderij van papa te zijn. Er zijn andere mogelijkheden genoeg!

Tijdens praktijkvakken kan je ook daadwerkelijk taken uitvoeren. In het zesde jaar ga je 1 dag per week op stage en doe je ook een blokstage van 3 weken, zodat je het leven in de boerenstiel kan verkennen.

Vak Aantal lesuren per week
5de jaar
Aantal lesuren per week
6de jaar
Levensbeschouwing 2 2
Project algemene vakken (PAV) 5 5
Engels 2 2
Lichamelijke opvoeding 2 2
Toegepaste economie 2 2
Mechanisatie 3 3
Teelten 2 2
Veeteelt 3 3
Praktijk veeteelt/teelten 3 3
Praktijk algemene technieken 3 4
Praktijk/Stage 7 6

Toekomstmogelijkheden na het zesde jaar

Wil je na je getuigschrift van het zesde jaar graag verder gaan voor een diploma van een zevende jaar BSO? Dan kan je op PITO nog een jaartje blijven verder studeren en sluit de richting Land- en tuinbouwmechanisatie perfect aan op je reeds gevolgde opleiding. Natuurlijk zijn ook andere zevende specialisatiejaren BSO of een Se-n-Se opleiding een optie voor jou om je te specialiseren in een bepaald vakgebied.

Maar als je genoeg hebt van de schoolbanken, dan kan je ook gewoon beginnen werken na je zesde jaar. De landbouwsector is erg breed, en afhankelijk van je eigen interesse kan je solliciteren in een bedrijf dat met deze sector verwant is.

____________________________________________________

Hieronder kan je doorklikken naar het zevende specialisatiejaar BSO van deze richting (LTM).