Elektrische installatietechnieken

3de graad Elektrische installatietechnieken

Na de basiskennis die je vergaarde in de tweede graad, komt nu de industriële elektriciteit aan bod. Je leert in je theorievakken over wisselstroomtheorie, driefasige netten, transformatoren en elektromotoren. De lessen labo zorgen ervoor dat je ook begrijpt wat deze theorie praktisch betekent en hoe alles precies in zijn werk gaat.

De praktijklessen zijn gekoppeld aan de lessen technologie en technisch tekenen. Je hebt een goed begrip van deze twee theorieonderdelen nodig om de opdrachten over schakeltechnieken en automatisatie uit te voeren tijdens je praktijkvakken. Daarnaast leer je ook werken met PLC's, sensoren en frequentiesturingen. Je zal je vaardigheden kunnen uitbreiden door de opdrachten over residentiële elektriciteit, met aandacht voor comfortschakelingen en domotica.  

In het zesde jaar ga je net voor de paasvakantie twee weken op blokstage. Zo ervaar je wat je in een echte professionele situatie zoal kan verwachten.  

Vak Aantal lesuren per week
5de jaar
Aantal lesuren per week
6de jaar
Levensbeschouwing 2 2
Nederlands 2 2
Engels 2 2
Frans 2 2
Wiskunde 2 2
Geschiedenis 1 1
Aardrijkskunde 1 1
Lichamelijke opvoeding 2 2
Elektriciteit 2 2
Elektronica 2 2
Elektropneumatica 1 1
Sturingen elektrische machines 1 1
Technologie elektriciteit 2 2
Technisch tekenen elektriciteit 2 2
Labo meet- en regeltechniek 2 2
Praktijk elektriciteit 8 8

Toekomstmogelijkheden na het behalen van je diploma

Misschien was je stage wel zo leerrijk en aangenaam, dat je meteen na je zesde jaar aan de slag wil als elektricien. Dat kan! Je bent perfect voorbereid op een professionele loopbaan.

Maar misschien wil je nog meer weten over de boeiende wereld van elektriciteit, nieuwe technologie of domoticasystemen? Dan raden we je aan om eens te kijken of je je gading vindt in een van de professionele bacheloropleidingen. In het hoger onderwijs heb je nog verschillende wegen die je kan volgen om alles te leren wat je nog wil weten. Ook deze optie is een haalbare kaart na je diploma EIT.

____________________________________________________

Hieronder kan je doorklikken naar de pagina's van aanverwante richtingen uit de derde graad TSO (EM, MVT) en naar de pagina met info over een aanverwante richtingen uit de derde graad BSO (EI).