Mechanische vormgevingstechnieken

Wil jij graag met machines uit de nijverheidssector werken of onderhoudstechnicus worden? Ben je geboeid door de werking van motoren en pompen, door de hydraulische en pneumatische processen van deze apparaten en door hoe een machine in elkaar zit? Wil je meer weten over de materialen die voor het produceren van deze machines gebruikt worden? Dan zit je op de juiste plek in MVT!

Deze praktijkgerichte opleiding besteedt veel aandacht aan uitvoeringsgerichte vaardigheden. Je leert o.a. schetsen maken, plannen lezen, werkanalyses en werkmethodes opstellen, ingrijpen in de fase van de vormgevingstechniek, machines instellen, monteren en demonteren. In deze opleiding leer je de verschillende aspecten van het ontwerp herkennen, interpreteren, toelichten en verwerken. Zo kom je tot praktische realisaties die je kan uitvoeren. Je maakt hierbij gebruik van professionele software op de computer.

 

Vak Aantal lesuren per week
5de jaar
Aantal lesuren per week
6de jaar
Levensbeschouwing 2 2
Nederlands 2 2
Engels 2 2
Frans 2 2
Wiskunde 2 2
Geschiedenis 1 1
Aardrijkskunde 1 1
Lichamelijke opvoeding 2 2
Elektriciteit 1 1
Mechanica 2 2
Hydraulica / pneumatica 2 2
Materialenleer en vormgeving 2 2
Machineonderdelen 1 1
Technisch tekenen mechanica 2 2
Labo mechanica 2 2
Praktijk mechanica 6 6
Praktijk CNC 2 2
Praktijk lassen-constructie 1 1

Toekomstmogelijkheden na het zesde jaar

Na je zesde jaar MVT kan je meteen ingeschakeld worden in het arbeidscircuit. Maar je kan ook verder studeren als je je wenst te specialiseren. Kijk dan eens tussen het aanbod aan professionele bacheloropleidingen aan een hogeschool of universiteit naar keuze. Er is o.a. de mogelijkheid om je verder te verdiepen in de sector van de autotechnologie, in de elektromechanica of in de ontwerp- en productietechnologie. Wil je een andere richting uit dan de nijverheid en wil je graag een praktijkgerichte opleiding die maar 1 schooljaar duurt? Dan kan je een Se-n-Se opleiding volgen.

____________________________________________________

Hieronder kan je doorklikken naar aanverwante richtingen uit de derde graad TSO (EM, EIT) en naar een aanverwante richting uit de derde graad BSO (WM).