Planttechnische wetenschappen

3de graad Planttechnische wetenschappen

De tuinbouwsector is een sector waarin hard werk, kennis en economisch inzicht centraal staan. Als je in deze sector professioneel actief wil zijn, betekent dat dat je constant wil bijleren over moderne teelttechnieken en nieuwe producten. 

Wil je later graag in de tuinbouwsector aan de slag of in een aanverwante sector? Wil je graag leren hoe je in de 21ste eeuw een tuinbouwbedrijf leidt? Werk je graag buiten, steek je zelf graag de handen uit de mouwen en wil je alles weten over de wereld van tuinen? In PTW leer je dit alles al doende: je krijgt een noodzakelijke dosis theorie om op een veilige, doordachte en professionele manier een job uit te oefenen in deze groene sector.

Als je een ruime interesse voor tuinbouwgewassen hebt en voor de daarbij horende moderne technieken, gereedschappen en uitrustingen, dan krijg je tijdens de theorievakken de informatie die je nodig hebt. Je leert hoe je tuinen, gazons, borders en plantsoenen moet aanleggen, beschermen en onderhouden; je leert hoe je tuinbouwgewassen moet telen en hoe je je producten op de markt moet brengen, steeds met aandacht voor een duurzame aanpak.

Tijdens het zesde jaar ga je gedurende 2 weken op blokstage. Zo leer je het beroepsleven van nabij kennen en kan je ervaren wat een job in deze sector precies inhoudt.

Vak Aantal lesuren per week
5de jaar
Aantal lesuren per week
6de jaar
Levensbeschouwing 2 2
Nederlands 2 2
Engels 2 2
Frans 2 2
Wiskunde 2 2
Geschiedenis 1 1
Aardrijkskunde 1 1
Lichamelijke opvoeding 2 2
Toegepaste economie 2 2
Toegepaste biologie 2 2
Toegepaste chemie 2 2
Plantenkennis 2 2
Mechanisatie 2 2
Groenvoorziening 3 3
Praktijk groenvoorziening 4 4
Praktijk teelten/mechanisatie 2 2
Praktijk tuinaanleg 2 2

Toekomstmogelijkheden na het zesde jaar

Na een zesde jaar kan je meteen aan de slag in deze veelzijdige sector. Solliciteer voor jobs die jou interesseren, je bent immers meteen als werkkracht inzetbaar.

Wil je je graag verder specialiseren en nog meer leren over specifieke aspecten uit de tuinbouw en -aanleg? Kijk dan zeker eens of er een professionele bacheloropleiding is die jouw honger naar meer informatie, kennis en praktijkervaring kan stillen.

____________________________________________________

Hieronder kan je doorklikken naar een aanverwante richting uit de derde graad TSO (DLW) en naar de aanverwante richting uit de derde graad BSO (GV).