Duaal leren

Chemische procestechnieken

Chemische procestechnieken - duaal

In de Se-n-Se opleiding CPT word je opgeleid voor de job van procesoperator in de (petro)chemische sector. Deze opleiding duurt 1 jaar. De voorwaarde om te mogen starten is dat je al een diploma secundair in handen hebt, maar dat mag van een compleet andere richting zijn. Bij inschrijving zal je eerst een gesprek voeren met de leerkrachten en enkele professionals, om te zien of je écht wel je voordeel haalt uit de duale aanpak.

In dit filmpje vertelt een van onze leerlingen uit 7 CPT duaal over de voordelen van duaal leren, haar opleiding en werkplekervaring. Ook het bedrijf dat de leerlingen begeleidt komt aan het woord om de voordelen voor hen toe te lichten. Gedeputeerde voor onderwijs, Luk Lemmens, toont ook zijn steun voor deze onderwijsvorm. Een win-win, voor onderwijs én bedrijfswereld!

Gelieve marketing cookies te accepteren om deze video te bekijken.

Chemische procestechnieken

Wat is het verschil met het 'klassieke' systeem?

In het klassieke systeem krijg je al je theorie én de doelstellingen die je voor praktijkvakken moet halen aangeleerd op school. Je stage is daarbij een uitgebreid moment om al deze opgedane kennis en vaardigheden eens in de realiteit om te zetten: je ervaart even hoe het er precies op een bedrijf aan toe gaat.

 

Chemische procestechnieken

In het duale systeem zullen er leerplandoelstellingen zijn die je echter meteen op de werkvloer aangeleerd krijgt, zonder dat je ze eerst op school hebt gezien. Het overbrengen van de leerstof gebeurt dus niet enkel door je leerkrachten, maar ook door je begeleiders op je bedrijf. Het belang van dit werkplekleren is dan ook aanzienlijk! Je krijgt de kans om al van in het begin mee te draaien met de 'echte' procesoperators, maar eigenlijk weet je nog niet zo veel over de job. Je kan er dus enorm veel opsteken van het bedrijfsleven en van 'the real life' op het bedrijf waar je je werkplekleren zal uitvoeren. 

 

Chemische procestechnieken

Wie arbeidsrijp en leergierig is, zal op de duale manier veel bijleren door alle handelingen van in het begin mee uit te voeren en door de uitleg die je van leerkrachten en begeleiders krijgt. Een gepaste attitude is onontbeerlijk als je voor dit systeem wil kiezen!

Klik hier voor de lessentabel en meer algemene info over de opleiding CPT, zowel klassiek als duaal.