Chemische procestechnieken

PITO startte in 1963 met de opleiding Scheikunde, nu Chemie. De oorspronkelijke laborantenopleiding evolueerde mee met de moderne technologiën en technieken uit de sector tot een high-techopleiding met een nauwe verbondenheid tussen theoretische basis en praktische illustratie. In samenspraak met de bedrijven uit de chemische nijverheid, bevat deze richting een erg praktische aanpak om je voor te bereiden op een job als procesoperator.

Heb jij al een diploma secundair op zak dat je niet specifiek voorbereidt op deze job? Zie je een hogere meerjarige opleiding niet zitten maar wil je de kneepjes van het vak wel onder de knie krijgen? In CPT leer je enkel via toegepaste, richtingspecifieke vakken het nodige om als procesoperator aan de slag te gaan. Na het succesvol afsluiten van deze eenjarige opleiding heb je de nodige kennis en vaardigheden verworven om meteen je professionele loopbaan te starten!

In moderne labo's kan je alles leren over automatisatie en proceschemie. Door een uitgebreide stage van 10 tot 15 weken leer je ook hoe het eraan toegaat op de echte werkvloer. Dankzij het nauwe contact van de school met de bedrijven uit de (petro)chemische nijverheid aan de Antwerpse haven, is onze opleiding steeds up-to-date en krijg je een correct beeld van deze job.  

Proeven van Chemie?
In dit filmpje vertellen enkele leerlingen en leerkrachten waarom ze precies Chemie gekozen hebben, wat belangrijk is in deze studierichting en wat hun motivatie en toekomstverwachtingen zijn. 

Vak Aantal lesuren per week
Toegepaste chemie 6
Toegepaste natuurkunde 4
Labo chemie en automatisatie 6
Meet- en regeltechniek 4
Veiligheid 2
Stage 8

In dit filmpje kom je nog meer te weten over de opleiding CPT en over het verschil tussen het duale en het klassieke opleidingstraject. Enkele jongeren die de opleiding gevolgd hebben, vertellen hoe ze in deze Se-n-Se opleiding werden voorbereid op hun huidige job.

Hieronder kan je doorklikken naar de pagina met informatie over de richting Chemie in de derde graad TSO (geen Se-n-Se).