Overzicht workshops DOE-dag op 03-02-2024

 

Hieronder staat een beschrijving van de 19 workshops die we organiseren.

Je kan steeds kiezen uit 2 momenten: ofwel volg je de workshop van 13.30 uur tot 14.30 uur, ofwel kies je ervoor om de workshop te volgen van 15.00 uur tot 16.00 uur. Elke workshop wordt twee keer gegeven. Dat betekent ook dat je maximaal 2 verschillende workshops kan volgen. Je kan er ook voor kiezen om maar op 1 moment 1 workshop te volgen.

De inschrijvingen zijn ondertussen afgesloten. Alle workshops zijn volzet. We kijken ernaar uit om 210 jongeren en hun ouders te mogen ontvangen op onze DOE-dag! Tot dan!

 

Klimmuur PITO

Workshop 1: DE KLIMMUUR TROTSEREN
Volledig volzet

PITO brengt je naar de top!

Ben jij een avonturier en niet bang van hoogtes? Kom dan onze klimmuur proberen. Onder begeleiding van de leerkrachten LO mag je eens uitproberen of jij de top kan bereiken! (Max. 10 deelnemers per sessie)

Workshop 2: LEGO Mindstorms
Volledig volzet

Programmeer onze PITO-robots! 

Ga zelf aan de slag met LEGO Mindstorms. Met een beetje uitleg kan je zelf een opdracht ingeven die de robots uitvoeren. (Max. 14 deelnemers per sessie)

Werken in het labo wetenschappen

Workshop 3: WETENSCHAPPERS AAN HET WERK
Volledig volzet

Op PITO zoeken we steeds naar de juiste oplossing. Doe je mee? 

In deze workshop maak je kennis met de boeiende wereld van de wetenschap. Zowel natuurwetenschap, biologie als chemie komen aan bod in deze workshop voor leergierige en nieuwsgierige bollebozen. (Max. 12 deelnemers per sessie)

 

Omgaan met paarden

Workshop 4: OMGAAN MET PAARDEN
Volledig volzet

Test je talent als paardenfluisteraar! 

Paardenliefhebbers kunnen hier van een echte professional leren hoe je het beste met paarden omgaat en hoe ze verzorgd moeten worden. (Max. 10 deelnemers per sessie)

Workshop 5: OMGAAN MET GROOTVEE (RUNDEREN) OP EEN HEDENDAAGS LANDBOUWBEDRIJF 

Hoe werkt een rundveebedrijf precies, en hoe gaat een professional met deze dieren om?

In deze workshop laten we je kennismaken met het leven op de boerderij. Onze leerkrachten bieden je een praktische kennismaking met de grotere landbouwdieren, meer specifiek met de runderen, op een hedendaags landbouwbedrijf. Leer wat 'biest' is en hoe je met deze dieren moet omgaan tijdens deze workshop onder leiding van enkele landbouwprofessionals. (Max. 12 deelnemers per sessie)

Technotrailer

Workshop 6: TECHNOTRAILER
Volledig volzet 

Maak actief kennis met STEM-projecten

De Technotrailer van de Provincie Antwerpen komt naar PITO op de DOE-DAG. Enkele leerkrachten begeleiden workshops die met STEM (= Science, Technology, Engineering & Mathematics) te maken hebben. Zo krijg je al een eerste idee van de opdrachten die je in een eerste jaar STEM kan voorgeschoteld krijgen. De begeleiders tonen je en leggen je uit wat de bedoeling is, en vervolgens ga je zelf aan de slag om een mooi technisch werkstukje te creëren. (Max. 14 deelnemers per sessie)

Kleine zoogdieren

Workshop 7: KLEINE HUISDIEREN 
Volledig volzet

Kleine pootjes, zachte pels, maar van karakter niet te onderschatten... 

De kleine zoogdieren zien er allemaal schattig uit, hebben een hoge aaibaarheidsfactor, en vaak zijn ze gemakkelijk te verzorgen of als huisdier te houden. Toch durven deze dieren wel eens letterlijk van zich afbijten en schuilt er soms een pittig temperament onder die lieve, zachte pels... En sommige kleine huidieren zijn geen zoogdieren... deze stoere, vredelievende maar vaak onbekendere diersoorten verdienen ook aandacht tijdens deze workshop! Hoe verzorg je deze soms eigenaardige schattigaards voorzichtig maar correct, hoe neem je bv. een konijn, een cavia, een baardagaam en wie weet zelfs een slang vast zonder het dier te laten schrikken of pijn te doen? Wat hebben ze nodig om gelukkig te zijn, welk voedsel is gezond, en wat mag er niet op hun menu staan? Dat leer je in deze workshop. (Max. 20 deelnemers per sessie)

Serre

Workshop 8: WERKEN IN DE SERRE

Voor al wie groene vingers heeft of een boontje heeft voor de tuinbouwsector

Ook de 'groene' sector maakt gebruik van innoverende technieken. Neem deel aan enkele van de taken die onze leerlingen daar uitvoeren tijdens de lessen: we werken met bloemen, tomaten en klimmen in de serre alsof we in de bomen zouden zitten. (Max. 16 deelnemers per sessie)

Workshop 9: SIMULATIE TRACTORRIJDEN
Volledig volzet

Maak een virtueel ritje op onze tractorsimulator!

Ook de 'groene' sector maakt gebruik van innoverende technieken.  Zo werken we op school met een simulator om te leren tractorrijden. Kom eens kijken en maak een proefritje in onze simulator! (Max. 4 deelnemers per sessie)

Techniek in STEM-projecten

Workshop 10: ELEKTROSPIDERS
Sessie 1 = volzet

Een workshop voor jonge uitvinders en wetenschappers!

In deze workshop mag je na een beetje uitleg en onder begeleiding zelf aan de slag met enkele basisopdrachten uit de vakgebieden van techniek, elektriciteit en mechanica. (Max. 12 deelnemers per sessie)

Workshop 11: WERKEN MET EEN LASERCUTTER
Volledig volzet

Ga aan de slag met onze lasercutter om je eigen ontwerp te laseren.

Bedenk een leuk ontwerp, en maak een tekening die je graag wil laten laseren. Onze leerkrachten begeleiden je stap voor stap, van het tekenen van het ontwerp tot het klaarmaken van de machine. (Max. 8 deelnemers per sessie)

Lassen

Workshop 12: KENNISMAKING MET LASSEN 
Volledig volzet

Begin je al te glunderen bij het idee om te leren lassen? Dan is deze workshop iets voor jou!

Binnen de mogelijkheden van de veiligheidsvoorschriften geven we jullie, onze jonge deelnemers, al een voorproefje van wat je leert in de opleiding lassen en hoe het lassen dan precies in zijn werk gaat. We houden er rekening mee dat jullie jonge handen nog niet voldoende ontwikkeld zijn om écht zelf iets te maken, maar bieden je in deze workshop een veilige eerste introductie in de techniek van het lassen. (Max. 16 deelnemers per sessie)

Tractor

Workshop 13: EEN RITJE OP DE TRACTOR 
Sessie 2: volzet

Zou jij eens een ritje op de tractor willen maken en een parcours op het schoolterrein willen maken? Dan ben jij de ideale co-piloot in deze workshop!

Zet je naast onze ervaren chauffeurs op de tractor en geniet van een spannend ritje op dit landbouwvoertuig. We rijden over een parcours op het schoolterrein en je ziet van heel dichtbij hoe je zo'n machine moet besturen. Misschien mag je er zelf wel even mee rijden.... (Max. 4 deelnemers per sessie)

Engineering - mechatronica

Workshop 14: ENGINEERING: PLANES & PIANOS (vliegtuigen & piano's)
Sessie 1 = volzet

Een workshop voor jonger uitvinders en ingenieurs!

In deze workshop mag je na een beetje uitleg en onder begeleiding zelf aan de slag met enkele basisopdrachten uit de vakgebieden van elektriciteit en mechanica. Soldeer je een printplaat aan elkaar en leer je ze programmeren tot een werkend vliegtuig of pianootje. (Max. 12 deelnemers per sessie)

Programmeren

Workshop 15: PROGRAMMEREN VAN GAMES
Volledig volzet

Ontwerp en programmeer zelf je videogame!

Wil je graag leren hoe je zelf een eenvoudig videogame programmeert met Scratch? In deze workshop leer je de basisknepen van een programmeertaal om je eerste stappen te zetten naar een toekomst als informaticus. (Max. 12 deelnemers per sessie)

Workshop 16: TOEPASSINGEN MET PERSLUCHTINSTALLATIES 

Persluchtinstallaties kunnen deuren voor je openen, maar ook nog veel meer dan dat!

Perslucht is samengedrukte lucht die gebruikt wordt om o.a. machines aan te drijven, iets schoon te blazen, banden op te pompen of als ademlucht voor duikers. In deze workshop leer je hoe zo'n persluchtinstallatie werkt, wat de onderdelen zijn en maak je er ook enkele oefeningen mee. Met andere woorden: handen uit de mouwen, en aan de slag! (Max. 6 deelnemers per sessie)

Omgaan met schapen

Workshop 17: OMGAAN MET SCHAPEN
Volledig volzet!

Doe jij mééhééhéé aan deze boeiende workshop over onze wollige schapen? Niet voor lammetjes!

In deze workshop leren we je hoe je omgaat met schapen. We tonen je waar ze leven en slapen, en we laten je zien hoe je hen kan voederen en verzorgen. Ze zien er wollig en koddig uit, maar soms tonen ze best wat pit. Niet voor lammetjes dus! (Max. 8 deelnemers per sessie)

Workshop 18: DYNAMISATIE: AIR TRACK

Wil jij weten hoe enkele wetten uit de fysica écht werken? Hier leer je hoe het precies in mekaar zit!

Via een toestel, de 'air track', kan je zélf testen en onderzoeken hoe enkele wetten uit de fysica precies werken. Zo kom je door enkele proeven uit te voeren meer te weten over botsingen, versnelling, … Nieuwsgierig naar meer? Schrijf je dan snel in! (Max. 6 deelnemers per sessie)

Tractor

Workshop 19: MECHANICA, CNC, DRAAIEN EN FREZEN IN PRAKTIJK

Laat de machines maar werken!

Wil jij graag een machine aansturen om bepaalde voorwerpen te maken? In deze workshop mag je onder begeleiding zelf proberen om iets te frezen/draaien met de machines, en zie je hoe grotere installaties geprogrammeerd worden om automatisch zelf een productieproces uit te voeren. Deze workshop eindigt met een knaller! (Max. 20 deelnemers per sessie)

De inschrijvingen zijn ondertussen afgesloten. Alle workshops zijn volzet. We kijken ernaar uit om 210 jongeren en hun ouders te mogen ontvangen op onze DOE-dag! Tot dan!

Klik hier om terug te gaan naar de pagina met algemene info over de doe-dag.

Klik hier om naar de homepagina terug te keren.