Overzicht workshops DOE-dag op 11-02-2023

 

Hieronder staat een beschrijving van de 11 workshops die we organiseren.

Je kan steeds kiezen uit 2 momenten: ofwel volg je de workshop van 13.30 uur tot 14.30 uur, ofwel kies je ervoor om de workshop te volgen van 15.00 uur tot 16.00 uur. Elke workshop wordt twee keer gegeven. Dat betekent ook dat je maximaal 2 verschillende workshops kan volgen. Je kan er ook voor kiezen om maar op 1 moment 1 workshop te volgen.

De plaatsen zijn beperkt, dus schrijf je snel in!

 

Klimmuur PITO

Workshop 1: DE KLIMMUUR TROTSEREN (volledig volzet)

PITO brengt je naar de top!

Ben jij een avonturier en niet bang van hoogtes? Kom dan onze klimmuur proberen. Onder begeleiding van de leerkrachten LO mag je eens uitproberen of jij de top kan bereiken! (Max. 10 deelnemers per sessie)

Workshop 2: ROBOTS PROGRAMMEREN (volledig volzet)

Programmeer onze PITO-robots! 

Ga zelf aan de slag om onze M- en B-robots te programmeren. Met een beetje uitleg kan je zelf een opdracht ingeven die de robots uitvoeren. (Max. 14 deelnemers per sessie)

Werken in het labo wetenschappen

Workshop 3: WETENSCHAPPERS AAN HET WERK (volledig volzet)

Op PITO zoeken we steeds naar de juiste oplossing. Doe je mee? 

In deze workshop maak je kennis met de boeiende wereld van de wetenschap. Zowel natuurwetenschap, biologie als chemie komen aan bod in deze workshop voor leergierige en nieuwsgierige bollebozen. (Max. 12 deelnemers per sessie)

Omgaan met paarden

Workshop 4: OMGAAN MET PAARDEN (volledig volzet)

Test je talent als paardenfluisteraar! 

Paardenliefhebbers kunnen hier van een echte professional leren hoe je het beste met paarden omgaat en hoe ze verzorgd moeten worden. (Max. 10 deelnemers per sessie)

Workshop 5: OMGAAN MET GROOTVEE (RUNDEREN/SCHAPEN) OP EEN HEDENDAAGS LANDBOUWBEDRIJF (volledig volzet)

Hoe werkt een rundveebedrijf precies, en hoe gaat een professional met deze dieren om?

In deze workshop laten we je kennismaken met het leven op de boerderij. Onze leerkrachten bieden je een praktische kennismaking met de grotere landbouwdieren, meer specifiek met de runderen en de schapen, op een hedendaags landbouwbedrijf. Leer wat 'biest' is en hoe je met deze dieren moet omgaan tijdens deze workshop onder leiding van enkele landbouwprofessionals. (Max. 12 deelnemers per sessie)

Technotrailer

Workshop 6: TECHNOTRAILER (volledig volzet)

Maak actief kennis met STEM-projecten

De Technotrailer van de Provincie Antwerpen komt naar PITO op de DOE-DAG. Enkele leerkrachten begeleiden workshops die met STEM (= Science, Technology, Engineering & Mathematics) te maken hebben. Zo krijg je al een eerste idee van de opdrachten die je in een eerste jaar STEM kan voorgeschoteld krijgen. De begeleiders tonen je en leggen je uit wat de bedoeling is, en vervolgens ga je zelf aan de slag om een mooi technisch werkstukje te creëren. (Max. 14 deelnemers per sessie)

Kleine zoogdieren

Workshop 7: KLEINE HUISDIEREN (volledig volzet)

Kleine pootjes, zachte pels, maar van karakter niet te onderschatten... 

De kleine zoogdieren zien er allemaal schattig uit, hebben een hoge aaibaarheidsfactor, en vaak zijn ze gemakkelijk te verzorgen of als huisdier te houden. Toch durven deze dieren wel eens letterlijk van zich afbijten en schuilt er soms een pittig temperament onder die lieve, zachte pels... En sommige kleine huidieren zijn geen zoogdieren... deze stoere, vredelievende maar vaak onbekendere diersoorten verdienen ook aandacht tijdens deze workshop! Hoe verzorg je deze soms eigenaardige schattigaards voorzichtig maar correct, hoe neem je bv. een konijn, een cavia, een baardagaam en wie weet zelfs een slang vast zonder het dier te laten schrikken of pijn te doen? Wat hebben ze nodig om gelukkig te zijn, welk voedsel is gezond, en wat mag er niet op hun menu staan? Dat leer je in deze workshop. (Max. 10 deelnemers)

Tractorrijden

Workshop 8: WERKEN IN DE SERRE & SIMULATIE TRACTORRIJDEN (sessie 1 = nog 3 plekjes vrij, sessie 2 = volzet)

Voor al wie groene vingers heeft of een boontje heeft voor de tuinbouwsector

Ook de 'groene' sector maakt gebruik van innoverende technieken. Zo werken we op school met een simulator om te leren tractorrijden en maken we gebruik van de nieuwste technologieën in onze serre. Kom je eens kijken en maak je graag een proefritje in onze simulator? (Max. 12 deelnemers per sessie)

Techniek in STEM-projecten

Workshop 9: DE FASCINERENDE WERELD VAN TECHNIEK, MECHANICA EN ELEKTRONICA (volledig volzet)

Een workshop voor jonge uitvinders en wetenschappers!

In deze workshop mag je na een beetje uitleg en onder begeleiding zelf aan de slag met enkele basisopdrachten uit de vakgebieden van elektriciteit en mechanica. (Max. 12 deelnemers per sessie)

Workshop 10: WERKEN MET EEN LASERCUTTER (volledig volzet)

Ga aan de slag met onze lasercutter om je eigen ontwerp te laseren.

Bedenk een leuk ontwerp, en maak een tekening die je graag wil laten laseren. Onze leerkrachten begeleiden je stap voor stap, van het tekenen van het ontwerp tot het klaarmaken van de machine. (Max. 8 deelnemers per sessie)

Workshop 11: SIMULATIE / VIRTUELE KENNISMAKING MET LASSEN (enkel nog 1 vrije plaats in sessie 1)

Begin je al te glunderen bij het idee om te leren lassen? Dan is deze workshop iets voor jou!

Binnen de mogelijkheden van de veiligheidsvoorschriften geven we jullie, onze jonge deelnemers, al een voorproefje van wat je leert in de opleiding lassen en hoe het lassen dan precies in zijn werk gaat. We houden er rekening mee dat jullie jonge handen nog niet voldoende ontwikkeld zijn om écht zelf iets te maken, maar bieden je in deze workshop een veilige eerste introductie in de techniek van het lassen. (Max. 6 deelnemers per sessie)