Overzicht workshops DOE-dag op 12-02-2022

De workshops zijn allemaal volzet. De beschrijvingen hieronder blijven nog even online staan, maar inschrijven is niet meer mogelijk.

 

Hieronder staat een beschrijving van de 12 workshops die we organiseren.

Je kan steeds(*) kiezen uit 2 momenten: ofwel volg je de workshop van 13.30 uur tot 14.30 uur, ofwel kies je ervoor om de workshop te volgen van 15.00 uur tot 16.00 uur. Elke workshop wordt twee keer gegeven. Dat betekent ook dat je maximaal 2 verschillende workshops kan volgen. Je kan er ook voor kiezen om maar op 1 moment 1 workshop te volgen.

De plaatsen zijn beperkt, dus schrijf je snel in!

(*) Er is 1 workshop die slechts 1x georganiseerd wordt.

Klimmuur PITO

VOLZET!
Workshop 1: DE KLIMMUUR TROTSEREN

PITO brengt je naar de top!
(sessie 1 van 13.30-14.30 is reeds volzet)

Ben jij een avonturier en niet bang van hoogtes? Kom dan onze klimmuur proberen. Onder begeleiding van de leerkrachten LO mag je eens uitproberen of jij de top kan bereiken! (Max. 10 deelnemers per sessie)

VOLZET!
Workshop 2: ROBOTS PROGRAMMEREN

Programmeer onze PITO-robots! 

Ga zelf aan de slag om onze M- en B-robots te programmeren. Met een beetje uitleg kan je zelf een opdracht ingeven die de robots uitvoeren. (Max. 10 deelnemers per sessie)

Werken in het labo wetenschappen

VOLZET!
Workshop 3: WETENSCHAPPERS AAN HET WERK

Op PITO zoeken we steeds naar de juiste oplossing. Doe je mee? 

In deze workshop maak je kennis met de boeiende wereld van de wetenschap. Zowel natuurwetenschap, biologie als chemie komen aan bod in deze workshop voor leergierige en nieuwsgierige bollebozen. (Max. 10 deelnemers per sessie)

Omgaan met paarden

VOLZET!
Workshop 4: OMGAAN MET PAARDEN

Test je talent als paardenfluisteraar! 

Paardenliefhebbers kunnen hier van een echte professional leren hoe je het beste met paarden omgaat en hoe ze verzorgd moeten worden. (Max. 10 deelnemers per sessie)

VOLZET!
Workshop 5: OMGAAN MET GROOTVEE (RUNDEREN) OP EEN HEDENDAAGS LANDBOUWBEDRIJF

Hoe werkt een rundveebedrijf precies, en hoe gaat een professional met deze dieren om?

In deze workshop laten we je kennismaken met het leven op de boerderij. Onze leerkrachten bieden je een praktische kennismaking met de grotere landbouwdieren, meer specifiek met de runderen, op een hedendaags landbouwbedrijf. Leer wat 'biest' is en hoe je met deze dieren moet omgaan tijdens deze workshop onder leiding van enkele landbouwprofessionals. (Max. 5 deelnemers per sessie)

VOLZET!
Workshop 6: KENNISMAKING MET DE MACHINES OP EEN BOERDERIJ

Maak kennis met de innoverende technologie en machines op een landbouwbedrijf van de 21ste eeuw!

In deze workshop laten we je kennismaken met het leven op de boerderij. Onze leerkrachten bieden je een praktische kennismaking met de machines die gebruikt worden in de dagelijkse activiteiten op een landbouwbedrijf. Leer welke verschillende machines er zijn op een modern landbouwbedrijf, wat je met de kranen en tractoren kan doen en hoe ze gebruikt worden door echte landbouwprofessionals. (Max. 5 deelnemers per sessie)

VOLZET!
Workshop 7: DRUKKE TIJDEN IN DE SCHAPENSTAL

Ga op kraambezoek bij de lammetjes in onze schapenstal

Kom langs in onze schapenstal, maar wees stil...: het lammetjesseizoen is begonnen, en als het een beetje meezit is onze schapenstal tegen de doe-dag helemaal gevuld met jong leven! In deze workshop ervaar je hoe we deze jonge dieren verzorgen, wat ze nodig hebben en hoe we hun groei opvolgen. Let op: deze workshop wordt slechts 1x ingericht, nl. van 15 u. - 16 u. (Max. 5 deelnemers)

Tractorrijden

VOLZET!
Workshop 8: WERKEN IN DE SERRE & SIMULATIE TRACTORRIJDEN

Voor al wie groene vingers heeft of een boontje heeft voor de tuinbouwsector

Ook de 'groene' sector maakt gebruik van innoverende technieken. Zo werken we op school met een simulator om te leren tractorrijden en maken we gebruik van de nieuwste technologieën in onze serre. Kom je eens kijken en maak je graag een proefritje in onze simulator? (Max. 10 deelnemers per sessie)

Techniek in STEM-projecten

VOLZET!
Workshop 9: DE FASCINERENDE WERELD VAN TECHNIEK, MECHANICA EN ELEKTRONICA

Een workshop voor jonge uitvinders en wetenschappers!

In deze workshop mag je na een beetje uitleg en onder begeleiding zelf aan de slag met enkele basisopdrachten uit de vakgebieden van elektriciteit en mechanica. (Max. 10 deelnemers per sessie)

VOLZET!
Workshop 10: WERKEN MET EEN LASERCUTTER

Ga aan de slag met onze lasercutter om je eigen ontwerp te laseren.

Bedenk een leuk ontwerp, en maak een tekening die je graag wil laten laseren. Onze leerkrachten begeleiden je stap voor stap, van het tekenen van het ontwerp tot het klaarmaken van de machine. (Max. 10 deelnemers per sessie)

Ontwerpen uitsnijden

VOLZET!
Workshop 11: WERKEN MET EEN 3D-PRINTER EN COMPUTERGESTUURDE SNIJMACHINE

Ervaar hoe een 3D-printer werkt en wat een filocad-toestel precies doet in deze praktische workshop. 

Maak kennis met onze 3D-printers. Je kan zelf zien hoe deze machines precies printen. Een filocad is een computergestuurde snijmachine. Tijdens deze workshop leer je hiermee je naam en andere ontwerpen uitsnijden. (Max. 10 deelnemers per sessie)

Confituur maken

GEANNULEERD!
Wie deze workshop had gekozen, wordt door ons gecontacteerd om een andere activiteit te kiezen.
Workshop 12: HOE MAAK JE DE LEKKERSTE CONFITUUR?

Wie houdt van het lekkers wat de natuur ons geeft: een workshop voor zoetebekken!

Ga zelf aan de slag in de lekkerste lokalen van PITO! Maak confituur met de zoete zaligheden van het fruit op school en voeg eventueel een geheim ingrediënt toe uit onze kruidentuin. Smullen maar! (Max. 10 deelnemers per sessie)