Dierenzorg (A)

Wat kan je verwachten?

  • Je leert hoe je dieren gezond moet houden, wat je hen te eten moet geven, welke huisvesting ze nodig hebben, hoe je met je dieren kan kweken en waarom ze zich op een bepaalde manier gedragen.
  • Je verzorgt tijdens de praktijkvakken onze schooldieren: de knaagdieren, vogels, reptielen, vissen, honden, katten, paarden, schapen en runderen rekenen op jou!
  • Naast het voeden en verzorgen, leer je ook basistechnieken van houtbewerking, bouwtechnieken, lassen en elektriciteit om je mannetje te staan en zelf initiatief te kunnen nemen om ervoor te zorgen dat de dieren niets tekort komen onder jouw hoede. Dit zijn stuk voor stuk vaardigheden die onmisbaar zijn in deze sector.
  • Je leert tijdens de lessen economie over de socio-economische kant van deze sector. Als je slaagt voor dit vak, heb je meteen ook je getuigschrift bedrijfsbeheer op zak, waardoor je na je zesde jaar als zelfstandige een eigen zaak kan beginnen.
  • Je gaat in het zesde jaar 1 dag per week op stage en in het 5de krijg je een blokstage om te ondervinden wat het leven als 'professional' precies inhoudt.
Vak Aantal lesuren per week
5de jaar
Aantal lesuren per week
6de jaar
Basisvorming    
Levensbeschouwing 2 2
Project algemene vakken (PAV) 6 6
Engels 1 1
Lichamelijke opvoeding 2 2
Specifieke vakken: theorie    
Theorie dier (hond/kat, neerhofdieren, kleine huisdieren) 7 -
Theorie dier (herkauwers, hond/kat, paard) - 6
Specifieke vakken: praktijk    
Kleine huisdieren
6 -
Neerhofdieren 3 -
Hond/kat 3 2
Dierenwinkeltechnieken - 2
Herkauwers - 2
Paard 0 2
Algemene technieken (denkatelier) 4 2
Stage - 7

Wat na de opleiding?

Na deze opleiding kan je meteen op zoek naar de job die bij je past.

In 2024-2025 kan je ook een 7de jaar Gespecialiseerde dierenverzorging volgen (nog niet in de onderwijsvernieuwing). Het aanbod vanaf 2025-2026 volgt later nog.