Dier en milieu (A)

Wil je alles weten over hoe je dieren optimaal verzorgt? Hoe je zorgt voor duurzaam geteeld voedsel voor mens en dier, nu en in de toekomst? Hoe je machines kan inzetten om je daarbij te helpen? Hoe belangrijk de landbouw blijft in de toekomst? Wil je leren dat je kan boeren zélfs als je nu niet op een boerderij woont? Kies dan zeker voor de richting Dier en milieu in de 3de graad!

Deze opleiding zorgt ervoor dat je helemaal mee bent met de modernste technieken in de sector. Huisvesting, gezondheid, veeteelt, akkerbouw en mechanisatie: alles komt aan bod in de theorie én in de praktijk. Maar er is meer! Je leert ook over de verwerking en verkoop van eigen producten, reclame maken, rondleidingen geven, duurzaamheid en alle financiële zaken. Je zult veel aan vaardigheden werken zoals zelfstandigheid, initiatief nemen, verantwoordelijkheid nemen en communicatieve vaardigheden. Je werkt dus aan vaardigheden die je in de toekomst op elke werkvloer kan inzetten!

De landbouwrichting op PITO bestaat al sinds de oprichting van de school, maar is ook zeker mee geëvolueerd met de nieuwste ontwikkelingen binnen de sector. In deze derde graad leer je dus alle knepen van het vak, zodat je na je zesde jaar meteen op de arbeidsmarkt kan starten. En nee, dat hoeft écht niet op de familieboerderij te zijn. Er zijn andere mogelijkheden genoeg!

Wat kan je verwachten?

Deze studierichting is zeer praktisch en heeft te maken met landbouw- huisdieren (paarden, geiten, melkvee, vleesvee, kippen, varkens…).
Er wordt heel wat in de stallen gewerkt en met machines en gereedschappen. De focus ligt op: meewerken aan een dierlijke productie (melk, eieren, wol, vlees ...) die economisch rendabel is.

Je leert:

  • de landbouwhuisdieren verzorgen, huisvesten, voederen
  • dieren opfokken (grootbrengen)
  • voedergewassen telen 
  • landbouwmachines, gereedschappen, infrastructuur... bedienen, besturen, dagelijks onderhouden, afstellen en controleren
  • werken volgens de richtlijnen en de planning van een leidinggevende
  • flexibel zijn omdat je leert werken volgens het ritme van de dieren, het weer, het werkterrein, de gewassen...

 

Vak Aantal lesuren per week
5de jaar
 
Basisvorming    
Levensbeschouwing 2  
Project algemene vakken (PAV) 6  
Engels 1  
Lichamelijke opvoeding 2  
Specifieke vakken: theorie    
Milieu 2  
Dier 2  
Mechanisatie/Plant 2  
Specifieke vakken: praktijk    
Project plant 3  
Project dier 4  
Project mechanisatie (denkatelier) 3  
Stage 7  

Wat na de opleiding?

Na deze opleiding kan je meteen op zoek naar de job die bij je past.

Wie wil, kan na het afstuderen nog een Se-n-Se-jaar volgen, maar daarover volgt later meer info (start vanaf 2024-2025, onder voorbehoud van wijzigingen).