Sanitaire en verwarmingsinstallaties (A)

Wat kan je verwachten?

  • Je leert technische tekeningen en schema’s begrijpen.
  • Je krijgt inzicht in de kenmerken, de functie en de werking van verschillende centrale verwarmingsinstallaties… Steeds komen er immers nieuwe toestellen en systemen op de markt: op stookolie, aardgas, zonne-energie…
  • Je leert over dakbedekking en warmteleer, over verschillende materialen (vb. leidingen in kunststof, koper, lood..) die kunnen gebruikt worden….
  • Je leert welke onderhoudswerkzaamheden er moeten gebeuren.
  • Je verwerft kennis over elektrotechniek, regeltechniek en toegepaste elektronica.
  • Je leert al doende sanitair plaatsen, centrale verwarming installeren en herstellen, autogeenlassen, elektrisch vlambooglassen…
  • Je leert verschillende toestellen en gereedschappen kennen, de computer gebruiken bij vereenvoudigd boekhouden, kosten berekenen… Ook kwaliteitszorg, veiligheid, milieu, hygiëne worden niet vergeten.
Vak Aantal lesuren per week
5de jaar
Basisvorming  
Levensbeschouwing 2
Project alegemene vakken (PAV) 6
Engels 1
Lichamelijke opvoeding 2
Specifieke vakken: theorie  
Technologie sanitair 3
Technologie verwarmingsinstallaties 3
Technologie elektriciteit 1
Specifieke vakken: praktijk  
Verwarmingstechnieken (denkatelier) 8
Sanitaire installaties 6
Elektrische technieken 2

Wat na de opleiding?

Eenmaal afgestudeerd kan je als installateur sanitaire installaties en verwarmingsinstallaties aan de slag. Je kan ook zelf een bedrijf opstarten, een ondernemersopleiding volgen of een 7de specialisatiejaar aanvatten. Wie vanaf 2024-2025 aan een vervolgopleiding begint, zal (onder voorbehoud van wijzigingen) de optie hebben om een Se-n-Se-opleiding te volgen. Daarover volgt tegen dan meer informatie.