Meer dan 60 toonaangevende bedrijven op jaarlijkse PITO-jobbeurs

publish date
18.04.2024

De leerlingen kregen een waaier aan stage- en  jobaanbiedingen uit verschillende sectoren aangeboden. De scholieren uit het vijfde jaar zochten vooral informatie over stageplaatsen, terwijl de laatstejaars al uitkeken naar interessante vacatures. 

De jobbeurs, die een breed scala aan bedrijven uit de industrie, energievoorziening, mechanica, tuinaanleg, scheepvaart, petrochemie en meer samenbrengt, is een belangrijk sleutelmoment voor de bijna afgestudeerde leerlingen die volop op zoek zijn naar informatie over carrièremogelijkheden. Met een indrukwekkend aantal van meer dan 60 bedrijven – waaronder prominente namen als BASF, Bayer, TotalEnergies en Port of Antwerp/Bruges – bood de jobbeurs een unieke kans om direct in contact te komen met potentiële werkgevers. Naast een bezoek aan de beurs, selecteerden de leerlingen twee informatiesessies uit een aanbod van vijftien onderwerpen, zoals sollicitatietraining, ondernemerschap, carrièremogelijkheden bij defensie en verdere studieopties.

Stand van ATS-groep op de PITO-jobbeurs

Een unieke kans voor leerlingen én bedrijven

Tijdens de jobbeurs kregen deelnemers de gelegenheid om direct in gesprek te gaan met bedrijven en meer te weten te komen over de carrièremogelijkheden die ze bieden. De jobbeurs is hét moment voor zowel afstuderende leerlingen als ervaren leerkrachten om rechtstreeks te netwerken met vooraanstaande werkgevers. Bovendien functioneert de beurs als een brug tussen het onderwijs en de industrie, waarbij bedrijven en potentiële werknemers elkaar direct vinden, met vaak concrete jobaanbiedingen als resultaat. 

Daniëlle Segers, directeur van PITO, ziet nog meer voordelen: “Onze jobbeurs is meer dan een kans om een job te vinden; het is een educatieve ervaring waar onze leerlingen de diversiteit van de arbeidsmarkt kunnen verkennen. Door rechtstreeks in gesprek te gaan met de bedrijfswereld, verruimen ze hun blik en dat helpt hen bij het nemen van de belangrijke beslissingen waar ze na hun afstuderen voor staan.”

Leerlingen op de PITO-jobbeurs
Jarno, Dylan, Milan en Nyo van het 6de jaar Lassen-constructie

Brede vertegenwoordiging uit verschillende sectoren

De bedrijven die deelnamen aan de beurs vertegenwoordigen een breed scala aan sectoren die van groot belang zijn voor de economie in Vlaanderen. Naast de reeds genoemde namen waren ook bedrijven als De Lijn, NMBS, Elia, Mourik n.v., INEOS, Equans, Hens en vele anderen aanwezig.

Nyo, Dylan, Jarno en Milan van het 6de jaar Lassen-constructie waren tevreden over hun bezoek aan de beurs. Alle vier willen ze volgend schooljaar een 7de specialisatiejaar volgen om nog meer praktijkervaring op te doen. “Mijn vader is ook lasser dus ik kreeg al jong interesse voor het vak. Ik wil in het 7de specialisatiejaar vooral leren pijpfitten. Daarvoor moet je blauwdrukken kunnen lezen en begrijpen om leidingsystemen op de juiste wijze te installeren,” vertelt Nyo. “Mijn droom is om ooit in het buitenland te gaan lassen. Vandaag was alvast een goede gelegenheid om bedrijven te leren kennen die op zoek zijn naar stagiaires.”