B-stroom

In het 1ste jaar van de B-stroom volgt iedereen hetzelfde uurrooster. Via STEM-lessen kunnen de leerlingen hun interesses verkennen en ontwikkelen. 

Vanaf het 2de jaar in de B-stroom kom je in de optie STEM-technieken en kan je kiezen voor het pakket Mechanica-electriciteit of Land- en tuinbouw. In beide pakketten leer je meer over wat je echt interessant vindt en mag je al beginnen met de handen uit de mouwen te steken.

Hieronder vind je meer info over de twee combinatiepakketten en een lestabel van de eerste graad.

Leerling PITO eerste graad tijdens praktijkles

Pakket Mechanica-electricititeit

In dit combinatiepakket kom je alles te weten over de wereld van techniek. Ben je handig, creatief en wil je graag met verschillende soorten gereedschap aan de slag? Of wil je graag leren hoe iets werkt door iets uit elkaar te halen en te herstellen? Wil je je eigen ontwerp echt geprint zien op een 3D-printer? Wil je plannen leren tekenen en schema's leren ontcijferen? Dan is deze combinatie van pakketten de sleutel tot jouw toekomst!

Leerling PITO van de eerste graad werkt in de tuin

Pakket Land- en tuinbouw

Heb jij vragen over de wereld van groenten, fruit en dieren? Heb je daarnaast een passie voor tuinen, parken en de planten die er groeien? Ben je het liefst zelf bezig met planten en dieren? Ben je ook bereid om van al deze fauna en flora de juiste naam te leren? Wil je weten hoe planten, bomen en groenten groeien? Wil je leren hoe dieren zich ontwikkelen? Wil je in de praktijk uitproberen wat je in de klas leert? Dan voel jij je zeker thuis in dit pakket!

Lestabel eerste graad B-stroom

Basisvorming 1B 2B STEM-technieken
Mechanica-elektriciteit
2B STEM-technieken
Land- en tuinbouw
Levensbeschouwing 2 2 2
Frans 1 1 1
Lichamelijke opvoeding 2 2 2
Artistieke vorming 2 - -
Project algemene vakken  (PAV) 9 6 6
Nederlands 2 2 2
Nederlands: leeslabo 1 1 1
Wiskunde 3 3 3
Techniek 4 3 3
ICT/Economie 2 1 1
STEM 3 - -
Remediëring en verdieping 1 1 1
Keuzepakketten      
Land- en tuinbouw - - 12
Mechanica - 6 -
Elektriciteit - 6 -
Totaal aantal lesuren 32 uur 34 uur 34 uur

Wat na de eerste graad?

- Na 2B - STEM-Technieken

Wie in het 2de jaar gekozen heeft voor de optie Land- en tuinbouw of Mechanica-Elektriciteit binnen 2 STEM-Technieken, kan in de tweede graad starten in een richting uit de arbeidsmarktfinaliteit, nl. Elektriciteit (optie Elektriciteit of optie Sanitair)Mechanica of Plant, dier en milieu

- Na 2A - STEM-Technieken

Wie in het 2de jaar gekozen heeft voor de optie Agro- en biotechnieken of voor Mechanica-Elektriciteit binnen 2 STEM-Technieken, kan in de tweede graad starten in een richting uit de dubbele finaliteit, nl. BiotechniekenPlant-, dier- en milieutechniekenElektromechanische techniekenElektrotechnieken of Mechanische technieken. Daarnaast hebben deze leerlingen ook de mogelijkheid om over te gaan naar richtingen uit de 2de graad van de arbeidsmarktfinaliteit (zie hierboven).

- Na 2A - STEM-Wetenschappen

Wie in het 2de jaar gekozen heeft voor de optie IW of TW binnen 2 STEM-Wetenschappen, kan in de tweede graad starten in een richting uit de doorstroomfinaliteit, nl. Biotechnologische wetenschappen of Technologische wetenschappen. Daarnaast hebben deze leerlingen ook de mogelijkheid om over te gaan naar richtingen uit de 2de graad van de dubbele finaliteit (zie hierboven).