STEM Technieken

STEM Technieken

Eerste graad

In de eerste graad kan je zowel na 1A als na 1B kiezen voor STEM Technieken. In de A-stroom kan je kiezen voor het tweede jaar Mechanica-elektriciteit (ME) of voor Agro-en biotechnieken (AB). Op deze pagina lees je meer over 2 ME en 2 AB. 

STEM Technieken

Ook in de B-stroom bieden we verschillende opties aan in het 2de jaar. Binnen STEM Technieken word je in de richting Nijverheid en in Land- en tuinbouw voorbereid om in de tweede graad te kiezen voor een BSO-richting, waar we je opleiden tot een goede stielman/stielvrouw die weet van aanpakken en die kennis van zaken heeft. Bekijk op deze pagina de lessentabellen van 2 2BVL Nijverheid en 2 BVL Land- en tuinbouw. 

Elektromechanica

Tweede en derde graad

Elektromechanica (EM) biedt een boeiend en uitdagend project voor wie graag denken en doen combineert. Als je voor EM kiest, wil je zeker ook de theorie leren van je vakken, zodat je in de praktijkvakken en tijdens je blokstage in het zesde jaar je opdrachten goed kan uitvoeren. Je leert creatieve en logische oplossingen bedenken om na het zesde te gaan verder studeren of om te gaan werken.

Elektrische installatietechnieken

In Elektrotechnieken (ET) / Elektrische installatietechnieken (EIT) leer je alles over elektriciteit en wat ermee te maken heeft. Door de afwisseling van theorie- en praktijkvakken kan je ook meteen uitvoeren wat je geleerd hebt. In het laatste jaar kan je in een blokstage al eens ervaren wat het is om een professionele elektricien of elektrisch onderhoudstechnieker te zijn!

Praktijklessen

De opleiding Mechanische technieken (MT) / Mechanische vormgevingstechnieken (MVT) legt de nadruk op alles wat met mechanica, hydraulica en pneumatica te maken heeft. Kortom: wil je meer weten over motoren en pompen, over materialen en machines, over monteren en demonteren, ... ? Dan is deze richting geknipt voor jou. Ook hier kan je in het zesde jaar in een blokstage de kneepjes van het vak al eens echt in de vingers krijgen.

Centrale verwarming en sanitaire installaties

Wie in de tweede graad kiest voor de opleiding Basismechanica, heeft 2 keuzes: ofwel ga je voor de opleiding Basismechanica machines (BMM), ofwel voor Basismechanica koeling en warmte (BMK). In de derde graad kan je na BMM nog uit 2 richtingen kiezen: Werktuigmachines (WM) of Lassen-constructie (LC). Na BMK ga je in de derde graad over naar Centrale verwarming en sanitaire installaties (CVS). Al deze beroepsrichtingen zorgen ervoor dat je na het zesde jaar perfect aan de slag kan als professional. De blokstage in het laatste jaar zorgen ervoor dat je ook al ervaring op de werkvloer opdoet. Wie nog wil, kan een zevende specialisatiejaar volgen: Computergestuurde werktuigmachines (CWM), Pijpfitten-lassen-monteren (PLM) of Verwarmingsinstallaties (VI).

Elektrische installaties

Als jij geboeid bent door al wat met elektrische installaties te maken heeft, van een huisinstallatie tot de nieuwste snufjes op domotica-vlak, kan kiezen voor de opleiding Elektrische installaties (EI). In het zesde jaar krijg je een blokstage, zodat je al wat je leerde op school eens 'in het echt' mag uitvoeren. Na het zesde jaar bestaat de mogelijkheid om nog een zevende specialisatiejaar te volgen: Industriële elektriciteit (IE).

Klik hieronder in de tabel op de richting van je keuze om meer info te lezen en om de lessentabel te bekijken.

  A-stroom B-stroom
Eerste graad

2A - Mechanica-elektriciteit

2A - Agro- en biotechnieken

2BVL - Land- en tuinbouw

2BVL - Nijverheid