STEM Wetenschappen

STEM Wetenschappen

STEM Wetenschappen is de term waaronder de richtingen vallen die via STEM-projecten de nodige theoretische kennis bieden om later te gaan voortstuderen. Je leer via experimenten, labo's, en projecten de geheimen kennen van mechanica, elektriciteit, chemie, fysica ... De focus ligt op het aanleren van verschillende wetenschappelijke vakken zodat je na verloop van tijd de verbanden kan leggen tussen deze vakken.

 

STEM Wetenschappen

In het tweede jaar kan je na 1A kiezen voor IW of TW binnen STEM Wetenschappen. Op deze pagina vind je de lessentabellen van 2 Techniek-wetenschappen en 2 Industriële wetenschappen.

STEM Wetenschappen

In Industriële wetenschappen (IW) krijg je uitdagingen voorgeschoteld waarbij je creatief voor de dag moet komen om een probleem op te lossen. Vervolgens zal je knappe realisaties moeten maken met bv. een filo- of lasercutter. Je leert in de eerste graad ook een robot programmeren. In de tweede graad ligt de nadruk op wiskunde, mechanica en elektriciteit. Je zal deze vakken goed onder de knie moeten hebben om je vraagstukken en projecten tot een goed einde te brengen. In de derde graad zie je dat deze vakken vaak elkaar nodig hebben om grotere projecten, zoals een geïntegreerde proef, aan te pakken. Je wordt er klaargestoomd om een professionele of academische bacheloropleiding te starten na het zesde jaar.

STEM Wetenschappen

In Techniek-wetenschappen (TW) verwerf je op een experimentele manier de nodige kennis over de natuur en een duurzame wereld. Bij elk experiment hoort een forse theoretische ondersteuning. In het tweede en vierde jaar nemen we je mee op ecologische stage, een waar walhalla voor de pientere wetenschapper die niet vies is van een portie veldwerk. 

In de derde graad kan je naast Industriele wetenschappen en Techniek-wetenschappen ook kiezen voor Biotechnische wetenschappen (BTW), Chemie (CHE), Planttechnische wetenschappen (PTW) of Dier- en landbouwtechnische wetenschappen (DLW).

STEM Wetenschappen

In Biotechnische wetenschappen ligt de nadruk op al wat leeft, groeit en bloeit. Het lessenrooster bestaat ook hier uit een grote dosis wetenschappen en wiskunde. We bereiden je via deze richting voor op verder studeren aan een hogeschool of universiteit na het zesde jaar.

STEM Wetenschappen

De richting Chemie werkt vanzelfsprekend nauw samen met de petrochemische nijverheid van de Antwerpse haven. In deze richting leer je wat het inhoudt om procesoperator te zijn, maar je kan ook verder studeren na het zesde jaar. Je krijgt een blokstage van 3 weken in het zesde jaar, waardoor je al wat kan proeven van 'the real life'. 

 

STEM Wetenschappen

In Planttechnische wetenschappen - een richting die je ook kan volgen na de tweede graad Plant, dier en milieutechnieken (PDT) - leer je meer over de tuinbouwsector van de 21ste eeuw: de uitdagingen, vernieuwingen en nodige kennis en vaardigheden over planten en gewassen komen hier aan bod. Naast de theorie heb je ook ettelijke uren praktijk en krijg je in het zesde jaar de kans om gedurende 3 weken blokstage te ervaren wat het leven als tuinaanlegger, tuinontwerper, teler, ... inhoudt.

STEM Wetenschappen

Wie kiest voor Dier- en landbouwtechnische wetenschappen (dat kan na 4 TW maar ook na 4 PDT) kiest voor een combinatie van theoretische en praktijkvakken over allerhande dieren, hun behuizing, hun verzorging en ook over de economische kant van de zaak. Er ligt nadruk op ecologie, economie, duurzaamheid in de brede landbouwsector

Klik hieronder in de tabel op de richting van je keuze om meer info te lezen en om de lessentabel te bekijken.