STEM Agrarisch

Agrarische opleidingen

In de tweede graad kan je kiezen voor de TSO-opleiding Plant, dier en milieutechnieken (PDT) of voor de BSO-opleiding Plant, dier en milieu (PDM).

In PDT én PDM werken we met een aantal gemeenschappelijke, algemene vakken zoals L.O., levensbeschouwing, ... In TSO is het aantal technische en algemene vakken groter dan in BSO. Daarnaast kan je via verschillende modules die tijdens het jaar worden gegeven al eens proeven van enkele typische opdrachten binnen de landbouw, tuinbouw of dierenzorg, zodat je voor de derde graad de studierichting kan kiezen die jou het meest aanspreekt. Je leest er meer over op de pagina's over PDT en PDM. Daar vind je ook de lessentabellen van beide richtingen.

Biotechnische wetenschappen

Wie TW volgde in de tweede graad, kan in de derde graad TSO kiezen voor de richting Biotechnische wetenschappen (BTW). In deze sterk wiskundige en wetenschappelijke richting word je voorbereid om na het zesde jaar verder te studeren aan een hogeschool of universiteit. Dit is een erg theoretische richting waarbij je geen praktijkuren hebt, maar wel labovakken. Wie op wetenschappelijke manier bezig wil zijn met al wat leeft, groeit en bloeit, zit hier op de juiste plek! Lees er hier meer over.

Planttechnische wetenschappen

Wie in de tweede graad PDT volgde, kan in de derde graad opteren voor Dier- en landbouwtechnische wetenschappen (DLW) of voor Planttechnische wetenschappen (PTW). In DLW ligt de nadruk op al wat met dieren en landbouw te maken heeft. Je krijgt er vakken zoals zoötechniek en teelten, maar ook een heel aantal lesuren praktijk. Je kan hier de lessentabel eens bekijken. In PTW word je klaargestoomd om in de tuinbouwsector werkzaam te zijn. De lesuren theorie en praktijk leren je alles over plantenkennis, groenvoorziening en tuinaanleg. Lees hier de details over deze richting. Je kan na beide richtingen voortstuderen of meteen een job gaan zoeken.

Landbouw

Als je in de tweede graad BSO PDM volgt, moet je wanneer je naar het 5de jaar gaat kiezen of je verder wil in Dierenzorg (DZ), Landbouw (LB), Tuinbouw en groenvoorziening (GV) of, vanaf september 2021, in de richting Paardenhouderij duaal.

In de richting Landbouw kom je alles te weten over de duurzame landbouwsector van de 21ste eeuw, met oog voor vernieuwing, technologie en verbreding. Wie graag aan tractors of andere landbouwmachines sleutelt, kan zijn hart ophalen in het vak mechanisatie. Lees hier meer over deze opleiding.

Dierenzorg

Wie voor Dierenzorg kiest, moet een hart voor dieren hebben. Je moet de verzorging ter harte nemen van allerlei soorten beestjes, van onze vogels, paarden, pluimvee, reptielen, amfibieën... Besef dat 'verzorging' méér is dan enkel de vachtverzorging: ook de voeding en huisvesting zijn belangrijk om gezonde en verzorgde dieren te garanderen. Hier lees je meer over de richting DZ.

Tuinbouw en groenvoorziening

Als jij groene vingers hebt, graag met planten en tuinen bezig bent, technisch aangelegd bent om een tuin te ontwerpen en aan te leggen en geïnteresseerd bent in de productieprocessen van gewassen, dan is Tuinbouw en groenvoorziening de richting voor jou. Klik hier voor meer info.

Paardenhouderij duaal

Aangezien er een groeiende vraag is naar goed opgeleid personeel in de paardensector, bieden we vanaf september 2021 de opleiding Paardenhouderij duaal aan. Deze opleiding is erop gericht om je via een duaal traject (= zowel op school les, als op een bedrijf werkplekleren) voor te bereiden op een job als paardenverzorger, groom, trainer, beroepsruiter of medewerker in een fokkerij, stoeterij of handelsstal. Deze boeiende maar intensieve sector verlangt degelijk opgeleid personeel, dat betekent dat we van jou al een goede basiskennis verwachten wanneer je deze richting wil starten. Lees er meer over op deze pagina.

Klik hieronder in de tabel op de richting van jouw keuze om meer info te lezen en om de lessentabel te bekijken.